Egyszerűen csak ez a mondat jár a fejemben, valahányszor megpillantom a Jaguar Project 7-et...

2013_jaguar_project_7_10_1024x768.jpg

A kétezres évek elején óriási mélyrepülésben volt a Jaguar. Nem azt mondom, hogy a kutyának sem kellett egy S- vagy egy X-type, de egy átlagos színvonalat ütött meg a márka, egyszerűen unalmas volt. Majd Ian Callum (vezető tervező) személyében megérkezett a segítség, kinek nevéhez, addig olyan autók formatervei fűződtek, mint, az Aston Martin DB7, Vanquish, DB9... Nem rossz ajánlólevél. Újra életet lehet a már porosodó, 5 órai teázgató Jaguarba. Ezt követően ontotta magából a márka a jobbnál jobb típusokat, mint a XK, XF, az új XJ... és az a lenyűgöző F-Type. Ami már alapváltozatában is olyan gyönyörű , hogy néhány petrolhead már magához nyúl.

De ennyivel nem érték be az angolok, még egyet ráfricskáznak és megszületett ez..2013_jaguar_project_7_2_1024x768.jpg

... egy művészi alkotás. A Project 7 Concept formája egyszerűen magáért beszél, minden részletében szép. El lehet mazsolázgatni minden íven, hogy mennyire a helyén van.

Ez a koncepció állít emléket a D-Type-nak, amivel nagy sikereket ért el a Jaguar Le Mans-on, az 50-es évek végen. A fényezés, és a vezető mögötti "hupli" is azokat az időket idézi. Ez a nagyon halvány és ízléses múlidézés teszi nagyon különlegessé.

Viszont nem csak esztétikai, hanem technikai értékekkel is kecsegtet a Porject 7. Az egész autó a sebességnek van alárendelve. Ez gyönyörű vonalain is tetten érhető, a spoilereken, a hátsó szárnyon, a diffúzoron, amire nagy szükség is van, hogy az útra tapassza az 5 literes, V8-as nemcsekély, 550 lóerejét. Brutális 680Nm nyomatékával pedig valósággal kikaparja az aszfaltot maga alól. Ha már elég mély gödröt kapart, meg sem áll 300 km/h-ig (ekkor leszabályoz az elektronika). Az első 100-ast 4,1 másodperc alatt futja.

A Porject 7 is tökéletes példája, hogy létezik olyan kompromisszum, sebesség és szépség között, amely nem megy egyik rovására sem. Kijelenthetjük a Jaguar megtalálta a helyes utat.

2013_jaguar_project_7_15_1024x768.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://carambol.blog.hu/api/trackback/id/tr445438849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása